Nakit od mjedi – privlačna elegancija

plavetna, prsten, mjed, mesing, nakit

Lijep, elegantan, minimalistički, svakodnevan, a u isto vrijeme glamurozan i prirodan… Obožavani nakit od mjedi (ili mesinga, kako ga neki zovu).
Predivne primjerke radi Luna Džidić iz brenda Plavetna.


Ta mlada i svestrana djevojka osvojila nas je upečatljivim stilom koji kao da govori „manje je više“. Upravo je takav i njezin instagram profil na kojem prevladavaju prirodni tonovi i materijali, biljke, kao i proizvodi koje sama ručno izrađuje i koji već na sam pogled izgledaju čvrsto i kvalitetno.

plavetna, prsten, mjed, mesing

Kako to obično bude, Luna ne izrađuje samo bezvremenski nakit. Svi koji posjete njezin instagram profil, to će vrlo brzo shvatiti. Njezini proizvodi od keramike također su jednostavni, oslikani morskim motivima.
Luna proizvodi i prirodnu kozmetiku, a na njezinom blogu Kriška i po nalazi se pregršt veganskih recepata.

Luna nam je u kratkom intervjuu otkrila zanimljive detalje o svojim hobijima.

Luna, reci nam sve o sebi! Kako se stigneš biti angažirana na toliko različitih strana? Kako izgleda tvoj prosječan dan

Po struci sam biologinja, no zapravo sam do sada najviše radila u restoranima kao veganska kuharica. Uz to se već dugo bavim ljekovitim biljem i prirodnom kozmetikom, a držala sam i razne radionice vezane uz bilje, prehranu, kozmetiku i općenito teme koje se uklapaju u neki održiviji i zdraviji način života. Zadnjih godinu-dvije bavim se i keramikom i dizajnom metalnog nakita. Trenutačno ne radim u kuhinji, ali i dalje pišem recepte i blogam o hrani.

Zadnjih godinu dana više-manje freelanceam i radim na projektima kada uleti neki. Trudim se biti što organiziranija kako bih stigla što više toga obaviti u danu i istovremeno uživati u svemu tome. Treba prihvatiti i da ne ide svaki put sve po planu, nekada se neki posao oduži ili nešto neplanirano iskrsne, ali to je isto okej.

Nemam neku stalnu rutinu ili tipičan radni dan, sve ovisi o tome na kojim projektima u tom trenu radim. Iako je sada po zimi nešto mirnije, i dalje mi se zna desiti da radim od jutra do ponoći. Ali uživam u poslu i većinu vremena to ne gledam kao obavezu.

Kako si počela izrađivati nakit od mjedi i kako nastaju tvoje kreacije? Radiš li sve sama?

Počela sam bez nekog znanja i iskustva u tome, pa je u početku bilo dosta izazovno savladati vještinu, ali i pronaći informacije o svemu što me zanimalo. Bio je baš lijep osjećaj kada sam nakon nekog vremena svakodnevnog vježbanja i učenja shvatila da mogu napraviti nešto konkretno.

Prije nego što krenem u izradu, skiciram si ideje na papir. To mi je važno jer kada staviš stvari na papir, možeš ih lakše vizualno doživjeti; ponekad shvatiš da neke ideje ipak nema smisla realizirati, a za vrijeme skiciranja čovjek dobije hrpu novih ideja.

Sve radim sama. Volim imati cijeli proces izrade u svojim rukama, onda znam da će finalni proizvod biti baš ono što sam zamislila.

Bi li mogla podijeliti s nama kako izgleda postupak izrade neke od tvojih komada nakita? Na što se treba posebno paziti, koliko dugo traje sam proces izrade, koji alat koristiš…?

Često koristim deblji mjedeni lim koji pomoću pile za metal izrezujem u oblike. Zatim se pomoću raznih alata teksturira površina i obrađuju rubovi. Za obradu površine ponekad koristim i kemikalije, koje zbog reakcije s metalom daju određenu boju i teksturu. Neke elemente radim i od mjedenih žica različitih debljina. Odvojeni dijelovi se leme pomoću plamena, na temperaturi koja će rastaliti leguru kojom se lemi. To je možda jedna od stvari na koje treba najviše paziti – da se postigne temperatura pod kojom se mjed neće deformirati, a dovoljno je visoka da lem pređe u tekuće stanje. Također ne treba zaboraviti na zaštitnu opremu – naočale za zaštitu očiju i masku kako ne bismo udisali prašinu kada se dugo brusi. Proces izrade jednog komada nakita može trajati od sat vremena do nekoliko sati, ovisno o tome koliko je komplicirana izrada. Kada nisam u žurbi, znam u isto vrijeme započeti više stvari, pa neke komade polagano raditi kroz nekoliko dana. Od alata najviše koristim pilu, čekiće, nakovanj, rašpe za metal, razna kliješta, bušilicu i plinski plamenik.

Što ti je draže i zašto – izrađivati nakit, pripremati hranu ili izrađivati proizvode od keramike? Ili na kraju sve to fotografirati?

Sve mi je podjednako drago. Super mi je što se mogu baviti svim tim stvarima jer su sve na svoj način zanimljive i kreativne, stvarno mi nikad nije dosadno. Često ih mogu i uklopiti u jednu priču, recimo kada fotkam hranu za recepte, obično ju serviram u keramičkom posuđu koje izrađujem.

Po struci si biolog, koliko tvoj životni poziv utječe na posvećenost prirodnim sastojcima, detaljima, materijalima i bojama?

Biologija, točnije botanika, mi je oduvijek velika ljubav i priroda me jako inspirira. Svakako se trudim koristiti što prirodnije materijale i sastojke, a znanja koja sam stekla za vrijeme studija mi dosta pomažu u razumijevanju nekih kemijskih procesa koji se odvijaju dok radim s tim materijalima. Puno mi više smisla ima koristiti materijale dostupne u prirodi (na održiv način naravno), nego neke sintetske sirovine. Zato dosta istražujem o prirodnim materijalima i tradicijskim znanjima i vještinama.

keramika plavetna ručni rad

S vremenom mjed može promijeniti boju, no ima nekoliko jednostavnih trikova za vraćanje njegova prekrasnog zlaćanog sjaja. Bit će dovoljna smjesa limunova soka, sode bikarbone i vode. A uz pomoć finog brusnog papir postiže se mat sjaj.

Gledajući Lunine profile, osjećate ljubav prema onome što radi, posvećenost svakom detalju, a sve uz premisu „jednostavnost je ljepota“.

Recommended Articles

1 Comment

  1. I have read so many articles or reviews regarding the blogger lovers except this paragraph is genuinely a good
    post, keep it up.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)