Tapete s kojima priča tek počinje

dizajnirana dječja zidna tapeta sa šumskim životinjama i šatorima

Brend Chicha Micha, oduševljava ilustracijama na svojim tapetama za sobe za djecu, a još više samim nazivima, odnosno „slikopričama“. Let’s get nuts priča je o vjeverici, zaigrani medvjedi su naravno Bears just wanna have fun, Reach for the stars tapeta je s motivima jednoroga i maca, dok Camp like a champ prikazuje šumske životinje na logorovanju.

chicha micha
tapete
camp like a champ

Ne čudi da su tapete Chicha Miche tako razigrane kada iza brenda stoje maštovita grafička dizajnerica i ilustratorica Katarina Matković i marketinška stručnjakinja i ljubiteljica interijera Irina Halar koja smišlja pričice. Naime, svaku njihovu tapetu prati pitalica uz pomoć koje djeca sama stvaraju priču koju priča njihov zid. Cilj pitalica je zabaviti i potaknuti maštu, iz njih se može nešto naučiti, ali i potaknuti na stvaranje vlastite priče.

chicha micha
paper scissors

Cijeli brend je orijentiran na papirnate dekoracije, od tapeta do dekoracija koje mogu funkcionirati kao garlande, viseći ukrasi ili ukrasi za tortu i slično.

Razgovarala sam s Katarinom koja nam otkriva neke zanimljive detalje o tome kako je raditi na ovom zanimljivom projektu.

Zapravo bi puni naziva brenda mogao biti Chicha Micha, počela je priča. Kako se uopće rodila ideja za ovakav brend?

Ideja je zapravo krenula od Irinine zamisli o tome kako bismo mogli napraviti vlastiti brand za izradu (u početku) dječjih tapeta s obzirom na to da ona puno istražuje interijere i što je trenutačno „in“, a i sama je majka malene djevojčice. Kako obje imamo sličan vizualni ukus, suradnja se brzo ostvarila. U procesu izrade početnih ideja za tapete, razvio se naziv „Chicha Micha“ jer smo odlučile svakoj tapeti koju napravimo pridodati kratku pjesmu/priču/pitalicu pomoću koje bi dijete razvijalo vlastitu maštu, povezivalo pojmove s vizualima te u konačnici, uz pomoć roditelja ili samostalno, nastavilo priču koju smo mi započele.

Izrađujemo vlastite kolekcije tapeta, kao i custom made tapete prema željama klijenata. Njihove prijedloge formiramo u vizualnu i pisanu priču.

Kako se dogovarate oko motiva tapeta? Naime, primjetila sam da su motivi većinom personificirane životinje – voze se u balonu, kampiraju, čitaju knjige, bicikliraju… Znači li to da je djeci najlakše potaknuti maštu ako vide neke poznate likove?

Proizvoljno dolazimo do ideja za motive naših kolekcije, iako ispada po izrađenim tapetama da smo najviše fokusirane na životinje i šumski svijet. No, proširili smo ih  i na gradske motive i vrtlarenje kroz MONO  kolekciju tako da se nadamo da ćemo i dalje otkrivati i smišljati neke smjerove i motive, pogotovo u kolekcijama koje će biti fokusirane više na odrasle. Slažem se da ta pridodana personificiranost životinjama s tapeta stvara tu neku dodatnu konekciju između djeteta i same priče – kako vizualne tako i pisane.

chicha micha
tapete
mono kolekcija

Na tapetama ne staje Katarinina i Irinina priča. Svi likovi s tapeta preseljeni su i u Paper&Scissors kolekciju kako bi se stvorila aktivnost za cijelu obitelj – svi se motivi mogu izrezati i potom pretvoriti u različite vrste papirnatih dekoracija – visilice s lustera, ukrase za zid, pa čak i ukrase za torte. Mogućnosti su brojne i prepuštene mašti na volju. Uz postojeće motive, cure rade i custom made tapete i P&S box.

Ovo je sjajna ideja za provoditi vrijeme s najmlađim članovima obitelji, a  sve je tako predivno upakirano da jedva čekate otvoriti i vidjeti što vas sve čeka. Zasad ste imali samo XMASS izdanje, no možemo li očekivati ove kutije i u budućnosti?

Ideja za P&S box-ove je krenula od zamisli da pokušamo stvoriti proizvod koji bi bio simpatičan, jednostavan i inspirativan za korištenje u vrijeme blagdanskog perioda. Box se sastoji od kartonske kutije, brendirana ovitka te se unutar kutije nalaze ilustrirani listovi papira koji imaju crtkane oznake za izrezivanje, štapići, konopčići te također popratna pjesma/ priča koja je povezana s ilustracijama.

Kako u blagdanskom periodu nikad nema dovoljno ukrasa, htjeli smo stvoriti DIY vizuale koji bi se izrezivali kroz zajedničke aktivnosti roditelja i djece u blagdanskom duhu i tako su nastale dvije božićne «kutije», jedna samostalno, a druga u suradnji s MAKO koja je također jako poznata po svojim inspirativnim DIY  projektima.

chicha micha
paper scissors
let's get nuts

Kakve su reakcije kupaca?

Reakcije kupaca su bile odlične tijekom blagdanskog perioda, ali se onda pomalo priča  počela razvijati i nakon tog perioda pa su tako lagano krenule narudžbe i za custom made DIY boxove gdje klijenti sami mogu zatražiti određene motive i predlagati ideje tako da u zajedničkoj sinergiji nastaje naša vizualizacija njihovih ideja. Tako da svakako imamo u planu, uz izradu tapeta, razvijati i dalje priču box-ova.

Možete li nam otkriti neke daljnje planove? Što još možemo očekivati?

Smatramo da bi svakako bilo dobro proširiti ponudu tapeta i za odrasliju populaciju jer je tržište u tom segmentu jako razvijeno. Trenutačno smo još uvijek u procesu u kojem će smjeru takve tapete ići, ali smo zasad izbacile jednu «dječju» tapetu ali u malo «odraslijem» štihu: više skandinavski «look and feel», concrete pozadina, tamnije nijanse vizuala pod nazivom Ash Safari. Ali svakako krećemo i u izradu «ozbiljnijih» tapeta te će sigurno biti izazovno, ali i zanimljivo kako priču našeg brand-a povezati s takvim tipom tapeta.

chicha micha
tapete

Katarina i Irina za daljnji razvoj Chicha Miche ostavljaju sve mogućnosti otvorene i uživaju u  procesu rasta i razvoja koji je još nedavno bio samo potencijalna ideja. Jedva čekam vidjeti što će još izaći iz ove male kreativne radionice.

Recommended Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)