Špaga kao ukras i modni detalj

macrame, ukrasi za bor

Macrame – tehnika ručnog rada, tehnika vezanja čvorova ili fiber art. Nekoć su ga koristili pomorci za izradu ribarskih mreža (jasno nam je kako su predmeti izrađeni ovom tehnikom vrlo čvrsti i otporni), a danas ga najčešće povezujemo s boho stilom. Lepršav i pastelnih tonova, macrame je idealan za uređenje doma. Ovom se tehnikom izrađuju dekoracije za zid, ali i nakit, kao i mnogi uporabni predmeti poput ukrasa, odjeće, torbica i ruksaka.

Rekla bih da svaka osoba koja se bavi izradom macramea treba biti posvećena svakom detalju i vrlo skoncentrirana na izradu kako bi svaki razmak između vezanja čvorova bio jednak. Upravo je takva Vlatka Hlišć čiji brend Knot Why Not s vremenom postaje sve popularniji. U prilog njezinoj kvaliteti ide i suradnja s poznatim hrvatskim dizajnerom Robertom Severom.

Jedno vrijeme si proizvodila prirodnu kozmetiku. Kako je došlo do ovog „zaokreta u karijeri“, odnosno do ideje za izradom macramea?

Za Božić 2018. godine željela sam svojim prijateljima pokloniti nešto što sam sama izradila. Kako sam u tom periodu prolazila kroz teško životno razdoblje, htjela sam pronaći nešto što bih radila s rukama, i što bi mi zaokupilo misli. Kako volim Pinterest naišla sam na macrame i odmah se zaljubila.

Kako nastaju tvoji proizvodi? Otkud dolaze ideje?

Ideje se uglavnom rađaju navečer kad legnem u krevet i često me drže budnom sve dok ne pronađem rješenje kako nešto izraditi.

Koji bi proizvod izdvojila kao najveći favorit tvojih klijenata? Koliko je vremena potrebno za njegovu izradu?

Mislim da su to moje torbe, od kojih je najpopularnija NATAŠA. Za njezinu izradu je potrebno između 5 i 6 sati što se čini kao jako puno. No, moji proizvodi uistinu jesu pravi ručni rad i za jednu takvu torbu potrebno je zavezati oko 1000 čvorova.

macrame
torbice
torba NATAŠA

Macrameom se baviš nešto manje od dvije godine i toliko si se izvještila da iza sebe već imaš nekoliko radionica. Planiraš li napraviti još koju uskoro? Gdje će se održati i kako možemo saznati za nju?

Na proljeće 2021. se planira održavanje radionice u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu.

Možeš li dati neki savjet svima onima koji će krenuti tvojim stopama i upustiti se u avanturu izrade macramea?

Budite strpljivi, precizni i posvetite vrijeme izradi. Stvarno se isplati jer kad vidite finalni proizvod, stvarno budete jako sretni.

macrame
wall hanging
ukras za zid
Vlatka Hlišć sa svojom dekoracijom za zid

Vlatka savjetuje da svakako pokušate nešto izraditi i podijelila je s nama da za izradu svojih predmeta uglavnom koristi pamučne špage raznih debljina – od 2 do 6 mm koje nabavlja preko AliExpressa, Etsyja i poljske tvornice Hello Bobiny.

Zašto ne biste pokušali sami izraditi macrame, primjerice jednostavnu dekoraciju za zid? Pronašli smo zgodan YouTube tutorial koji jednostavno objašnjava kako vezati čvorove, a uz Vlatkine savjete ovaj poduhvat može donijeti puno zabave. I barem jednu dekoraciju za zid 🙂

Recommended Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)